PITANJA I ODGOVORI

PITANJA I ODGOVORI

Kastracija muških pasa

-Zašto kastrirati psa?

Kastracija muškog psa poželjna je iz nekoliko razloga. Prvi zdravstevni razlozi su prevencija benigne hiperplazije, odnosno povećanja prostate te prevencija infekcija prostate.

Kastrirani psi su manje agreivni, privrženiji vlasniku i stabilniji kao kućni ljubimci.

 

Kada kastrirati muškog psa?

Muškog psa je uputno kastrirati kada dosegne spolnu zrelost. Ako se radi o manjoj pasmini do 10 kila, kastraciju je uputno obaviti najranije sa 6 mjeseci, a veće pasmine najranije sa 9 mjeseci do godinu dana.


Sterilizacija kuje:

Sterilizacija je operativni zahvat kojim  odstranjujemo reproduktivne organe( jajnike i maternicu). Najčešći razlog za ovaj zahvat je želja vlasnika da se kujica više ne tjera. Sterilizacija ženskog psa preporuča se napraviti prije PRVOG TJERANJA.

 

Kada sterilizirati kuju?

Kujice malih pasmina preporuča se sterilizirati najranije sa 6 mjeseci starosti(prvo očekivano tjeranje je sa 6-8 mjeseci), a kuje srednjih i velikih pasmina najranije sa 8 mjeseci(prvo očekivano tjeranje sa osam mjeseci do godine dana).

 

Kako najbolje zaštititi svog ljubimca od krpelja?

Najbolji način da ih se zaštiti jest redovita preventiva. Danas na tržištu postoji cijela paleta proizvoda (ampule, ogrlice, tablete). Najbolje da se o vrsti zaštite posavjetujete s veterinarom.

 

Piroplazmoza

Najčešća krpeljna bolest u pasa. Njeni prvi simptomi su malaksalost, gubitak apetita te visoka tjelesna temperatura. Ako Vaš pas nema zaštitu ili je ona istekla, a pronašli ste krpelja i pas pokazuje neke od simptoma – ODMAH SE OBRATITE VETERINARU!

 

Što bih trebao raditi kada moj ljubimac dođe doma nakon kiruškog zahvata?

Nakon dolaska kući, ljubimca treba držati na toplom i ugodnom mjestu na mekanoj i čistoj podlozi. Nakon nekoliko sati se može dati manja količina hrane. Ne bi trebali dozvoliti da Vaš ljubimac skače ili ima pojačanu aktivnost, da ne uzrokuje  prejako istezanje rane.